🐥 Påsketilbud!! Skiveskåret Røkelaks og Gravlaks, samt Reker i spann. Se mer her 🐣

Juletorsk

Torsk er selve julemåltidet for mange. Og Luciano Mares har her en i særdeleshet velsmakende oppskrift på selve juletorsken.

Vi kan begynne med ingredienser, du kommer til å trenge dette til de forskjellige delene av retten:

Fisken: 800 g torskefilet, uten skinn og bein. Grovt salt

1 ss solsikkeolje 20 g smør Nykvernet pepper 2 fedd hvitløk

Litt timian

Kålrotstappe: 1 liten kålrot 1 liten potet 1 liten gulrot 1 ss smør

Kremfløte Salt ca. 1/4 ts muskat

Rødvinsaus: 1 sjalottløk Litt timian, frisk 2 dl rødvin 2 dl fiskekraft eller hønsekraft 2 ss smør salt og pepper

Rosenkål: 200 g rosenkål Olivenolje 1 ts søt balsamico salt og pepper

Fennikelsalat: 1 liten fennikel Granateplekjernene Frisk basilikum 1 ss hvitvinseddik Olivenolje Salt og pepper

8 skiver bacon, hver skive delt i to.

Fremgangsmåte:

Til å begynne med drysser vi grovt salt på fiskestykkene våre, deretter kan vi la de ligge i ca. 15 minutter. Når dette er gjort, kan vi skylle av saltet og tørke med kjøkkenpapir. Stekingen av fisken skal vi gjøre til slutt.

Rødvinsaus: Vi starter med å finhakke sjalottløk og timian, deretter surrer vi alt i litt smør til løken er myk. Tilsett så rødvin og fiskekraft/hønsekraft, så koker vi inn til 1/3 gjenstår. Til slutt siler vi sausen og pisker inn smøret. Smak til med salt og pepper.

Kålrotstappe: Begynn med å skrell kålrot, gulrot og poteter. Når dette er gjort skjærer vi rotgrønnsakene i mindre biter. Deretter koker vi dem i usaltet vann til de er møre.

Hell av kokevannet, damp vekk noe av fuktigheten og mos grønnsakene.

Til slutt tilsetter vi fløte og smør til konsistensen er passe tykk. Smak til med salt, muskat og nykvernet pepper.

Bacon og rosenkål:

Da har vi kommet til bacon og rosenkål, begynn med å rense og dele rosenkålen i to. Drypp over godt med olivenolje og krydre med balsamico, salt og pepper. Gjør klart og dekk et stekebrett med bakepapir, legg baconskivene i midten og rosenkålen rundt.

Sett deretter stekebrettet på neste øverste rille i stekeovnen når temperaturen har nådd 220 grader. Der kan den steke i omtrent 10 til 12 minutter, når du ser baconet knitrer og har fått den perfekte fargen og sprøheten er den ferdig.

Fennikelsalat: Først kan du høvle opp fennikel i løvtynne skiver med en mandolin, når den er høvlet ferdig legger du fennikelen i en skål med kaldt vann. Dette gjør at fennikelen blir ekstra sprø.

Tørk av fennikelen med kjøkkenpapir, bland deretter sammen granateplekjernene og basilikum, smak til med hvitvinseddik, olje, salt og pepper.

Steking av fisk:

Ettersom vi ønsker et jevnt resultat når vi steker fisken er det lurt å velge stykker med jevn tykkelse, dette gjør det enklere å få et bra resultat. Til å begynne med varmer vi opp panna til middels sterk varme og har godt med olje oppi. Strø litt salt og pepper over fisken og la den godgjøre seg i panna sammen med hvitløk og timian.

Når fisken får en fin, gyllen farge, snur du den forsiktig og lar den steke litt til på den andre siden. Når fisken begynner å flake seg, er den ferdig. Server fisken på varma tallerkener med resten av tilbehøret du har laget, gjerne også med kokte mandelpoteter

FERIEAVVIKLING 2024

Bestillinger som gjøres perioden 19. juni til 10. juli vil ikke bli levert før tidligst 20 juli.